top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Tirana, AlbaniŽ

AlbaniŽ
top 10 bezienswaardigheden:

AlbaniŽ
Tirana

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Tirana
reisadvies reisadvies AlbaniŽ

... meer handige websites

 

De stad Tirana ligt in het centrale deel van AlbaniŽ, waar het onderdeel is van de gezamenlijk zes-en-dertig districten. Als hoofdstad vervult Tirana al heel wat jaren een belangrijke functie. Vanaf 1920 om precies te zijn. Vanaf dat jaar werd de regering van AlbaniŽ naar Tirana gehaald en werden er bijbehorende regeringsgebouwen in orde gebracht. Voor 1920 was LushnjŽ de tijdelijke hoofdstad. Het Balkan land en ook de stad Tirana kent een lange en roerige geschiedenis. In het jaar 1614 werd de stad opgericht onder begeleiding van de Ottomaanse Sulejman Pasja. Vanaf die periode werd er een soort van centrum ingericht met moskeeŽn, badhuizen en marktplaatsen. Hij noemde de stad ĎTehraní. De Balkanoorlogen brachten veel ellende naar AlbaniŽ en er kwam daarmee een einde aan de Ottomaanse heerschappij. Daarop volgde de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en uiteindelijk de Koude Oorlog. Er kwam een eind aan de dictatuur en de vrijheid lag omstreeks 1992 in het vooruitzicht, wat vervolgens nog even voor de Albanese anarchie in 1997 zorgde. Het land moest duidelijk een nieuwe structuur vinden. En dat is inmiddels gelukt. Het toerisme is dus ook nog niet zo heel lang aanwezig in Tirana. De politiek zit tegenwoordig in een rustiger vaarwater en langzaam maar zeker krabbelt het land en de stad Tirana op om een nieuwe toeristische bestemming te worden. De stad heeft een rijk verleden te bieden met daarin verschillende monumentale bezienswaardigheden, moderne musea, een bruisend kleurrijk centrum en groene parken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Tirana

bezienswaardigheid nummer 1 Skanderbegplein
Het statige Skanderbegplein of ĎSheshi SkŽnderbejí vormt het hart van de Albanese stad Tirana. Dit ruim bemeten plein is vernoemd naar de nationale held Skanderbeg. Als gedreven strijder heeft deze volksheld omstreeks de vijftiende eeuw troepen bijeengeroepen en de aanval ingezet in het verwerven van vrijheid. Het eerste succes was tegen de Ottomanen. Op het Skanderbegplein kun je nu het ruiterstandbeeld bewonderen van de nationale held Skanderbeg, die eigenlijk werd geboren als Gjergj Kastrioti. Verder tref je aan dit prachtige plein een aantal regeringsgebouwen, het stadhuis, het cultuurpaleis ĎPallati i KulturŽsí, de Etíhem Bey Moskee en het Nationaal Historisch Museum ĎMuzeu Historik KombŽtarí.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Bunk Art
Het oorlogsmuseum Bunk Art is gelegen aan de Rruga Teki Selenica, ten noord-oosten van de stad Tirana. Het Bunk Art museum schetst een duidelijk beeld van de communistische militaire geschiedenis in AlbaniŽ. De bunker laat je een stukje uit de oorlogsgeschiedenis herbeleven, die erg realistisch overkomt. Zo worden er verschillende hoofdstukken belicht, waaronder het zware regime, de onderdrukking, veiligheid en politiek. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor de bevrijding en de jaren daarna, kun je een kijkje nemen in een officierskamer, een socialistisch huis en het huis van de Albanese communistische politicus Mehmet Shehu. Ook een bezoek aan de kamer van opperbevelhebber Enver Hoxha en diens vrouw is onderdeel van het Bunk Art museum.
http://bunkart.al/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Nationaal Historisch Museum
Op de gevel van het Nationaal Historisch Museum in Tirana zie je een afbeelding van een groep mensen die in het kort de geschiedenis, oorlogen en uiteindelijk de vrijheid van AlbaniŽ symboliseren. Dit prachtige mozaÔeken kunstwerk draagt de naam ĎDe Albanezení. In het Nationaal Historisch Museum komen al deze episodes uit de geschiedenis van AlbaniŽ uitvoerig aan bod. En ook het leven van de gewone burger is een belangrijk onderdeel. Het museum gaat terug naar de prehistorische cultuur en verloopt in systematische volgorde naar het heden.
www.mhk.gov.al
   
bezienswaardigheid nummer 4 Et'hem Bey-moskee
Tegen het eind van de achttiende eeuw werd er gestart met de bouw van Etíhem Bey-moskee in Tirana. De opdracht was afkomstig van Molla Bey, een kleinzoon van Sulejman Pasja. De voormalige generaal Sulejman Pasja wordt gezien als de stichter van Tirana. De Etíhem Bey-moskee behoort inmiddels tot ťťn van de oudste gebouwen van Tirana. Nadat Enver Hoxha AlbaniŽ uitriep tot eerste atheÔstische staat ter wereld, werden de deuren van de moskee en andere religieuze bouwwerken gesloten. Pas na 1991 werden de deuren weer heropend en kon men starten met restauraties. Bezoekers kunnen de Etíhem Bey-moskee aan het Skanderbegplein nu als museum bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 5 De wijk Blloku
Het meest geliefde en populaire stadsdeel van Tirana bevindt zich in en rondom de wijk Blloku. De geschiedenis van de stad verteld dat de wijk Blloku doorgaans afgesloten was voor de burgers. In de statige villaís verbleven voornamelijk hooggeplaatste politica en ook stond hier het huis van de communistische leider Enver Hoxha. Inmiddels gaat het er hier een stuk relaxter aan toe. De wijk Blloku staat nu bekend als uitgaansgebied en is erg geliefd bij zowel de inwoners als de toeristen. De vele gezellige terrassen, cafťís, restaurants en hippe boetiekjes zorgen voor een bijzonder aangename sfeer. Ondanks de nieuwe invulling van de wijk, zijn er altijd nog restanten uit het verleden zichtbaar. Denk hierbij aan de Piramide van Tirana en de vele grauwe wooncomplexen Inmiddels zijn er meerdere initiatieven getoond die de wijk Blloku zijn huidige populaire status heeft opgeleverd. Denk hierbij aan de alom aanwezige geschilderde gevels die de stad opleuken. Dit initiatief is afkomstig van Edi Rama, een kunstschilder die uiteindelijk de minister president van AlbaniŽ is geworden.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 De piramide van Tirana
De piramide van Tirana aan de Rruga Papa Gjon Pali II is een erfenis uit het verleden. Het werd omstreeks 1988 in opdracht van de dochter van Hoxha gebouwd als museum, waarin de nalatenschap van haar vader kon worden tentoongesteld. Lang heeft het museum niet bestaan, aangezien de val van het communisme in 1991 plaatsvond. Dit betekende ook het einde van het museum in de Piramide van Tirana. Later werd het gebouw gebruikt als basis van de NAVO en vervolgens kwam het leeg te staan. Ondanks dat zich al meerdere plannen hebben aangediend is de leegstaande Piramide van Tirana vooral een culturele ontmoetingsplek van het geliefde stadsdeel Blloku.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Nationaal Archeologisch Museum
Het ĎMuzeu Arkeologjik KombŽtarí werd omstreek 1948 opgericht als archeologisch en etnografisch museum. Pas in 1976 werd het omgedoopt tot Nationaal Archeologisch Museum. Qua locatie werd er gekozen voor het zuidelijk gelegen plein ĎSheshi NŽnŽ Terezaí, waar ook de Universiteit van Tirana zich bevindt. Het Nationaal Archeologisch Museum van Tirana biedt een uitmuntende collectie voorwerpen, kunst en ander materiaal die er uit verschillende tijdperken gevonden zijn. Het Archeologische Museum van Tirana is verdeeld in verschillende museumzalen die elk een tijdperk beslaan. Het museum is gevuld met zoín tweeduizend exposities die uit ongeveer zeventienduizend objecten bestaat.
http://qsa.edu.al/site/ma/
   
bezienswaardigheid nummer 8 Dajti Ekspres
Eťn van de meest bekende toeristische attracties van Tirana is de Dajti Ekspres. Een kabelbaan vlakbij het Oorlogsmuseum BUNKíART, brengt je in zoín vijftien minuten naar de top van de Dajti berg. Ondertussen geniet je van een waanzinnig uitzicht over de Albanese stad Tirana en de bergachtige omgeving. Eenmaal boven bevindt je je in het Dajti Mountain National Park. Je kunt er onder andere de Dajti Tower en Dajti Adventure Park bezoeken, een hapje eten in het ĎBallkoni Dajtití restaurant, prachtige wandelingen maken, fietsen, klimmen of paragliding. Er is genoeg te zien en te beleven.
http://dajtiadventurepark.com
   
bezienswaardigheid nummer 9 Tanner's Bridge
De achttiende eeuwse Tannerís Bridge is een voetgangersbrug vlakbij de Tannerís Moskee. De brug over de kleine rivier de LanŽ was destijds een belangrijke toegangsweg tot het handelscentrum van Tirana. In dit deel van de wijk bevonden zich vele slagers en leder verwerkende bedrijven. Na de restauratie omstreeks 1990 is de brug alleen nog voor voetgangers toegankelijk. In de directe omgeving van Tannerís Bridge bevinden zich andere bijzondere bezienswaardigheden, waaronder het pretpark Parku 7 Xhuxhat en Muzeu I Besimit.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sky Tower
In de levendige wijk Blloku kun je een bezoek brengen aan de Sky Tower van Tirana. De toren is onderdeel van het Sky Hotel die in 2000 werd gebouwd. Behalve het hotel en het restaurant zijn hier ook woonappartement en kantoren gevestigd. In het hoog gelegen ronddraaiende restaurant kun je als bezoeker genieten van een voortreffelijke maaltijd, lekker drankje en bovenal een schitterend uitzicht over de stad Tirana.
http://skyhotel-al.com
   
  Meer informatie over Tirana:

5x zien & doen in Tirana
Tirana in 1 dag
Tirana tips
Tirana voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies