top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Schotland

Schotland
top 10 bezienswaardigheden:

Dundee
Edinburgh
Glasgow
Schotland

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Schotland
reisadvies reisadvies Schotland

... meer handige websites

 

SchotlandSchotland is een voormalig Koninkrijk op het noordelijke deel van het eiland Groot-BrittanniŽ. Het maakt deel uit van de soevereine staat het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dit alles heeft Schotland nooit zijn eigen karakter en zelfstandigheid verloren. Zo heeft het land zijn eigen ponden, een eigen rechtsstelsel een eigen taal het Schots-Gealisch en een eigen vlag. Schotland staat bekend om zijn prachtige ruige natuur, de typische Schotse gebruiken en schitterende dorpen en steden die er te vinden zijn. De Schotse hooglanden zijn het populairst bij de toeristen. In dit prachtige ruige landschap ligt de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk de Ben Nevis. Bij Schotland behoren vele honderden eilanden. Deze eilanden worden onderverdeeld in vier groepen, de Binnen-Hebriden, de Buiten-Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Schotland

bezienswaardigheid nummer 1 Edinburgh
Edinburgh is al vele eeuwen de hoofdstad van Schotland daarnaast is het in veel opzichten nog de belangrijkste stad van het land. De stad ligt aan de oostkust van Schotland aan de Firth of Forth die uitkomt in de Noordzee. Het oude historische centrum van de stad staat p de werelderfgoedlijst van de Unesco. een van de grootste evenementen in de stad is het Edinburgh Festival. Dit internationale festival trek ieder vele toeristen naar de stad. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn Edinburgh Castle, de Edinburgh Zoo, de National Galleries of Scotland en Greyfriars Bobby.
www.top10bezienswaardigheden.nl/schotland/edinburgh.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Loch Ness
Loch Ness is een groot meer in het noorden van Schotland. Het meer is 37 kilometer land, op zijn breedst 1,6 kilometer en op zijn diepst 226 meter. Het water van het meer is er troebel door de grote hoeveelheden turf en veen. Het meer dank zijn bekendheid aan het monster van Loch Ness liefkozend ook wel "Nessie"genoemd. Er zijn in de loop der eeuwen veel waarnemen geweest van dit Schotse zeemonster maar het bestaan van Nessie is echter nooit bewezen. De oude mythe van Nessie kreeg in 1934 meer gestalte toen er een foto werd gemaakt van het monster. Later bleek deze foto echter in scene te zijn gezet. Er zijn in de afgelopen jaren meerdere pogingen gedaan om het bestaan van Nessie te bevestigen maar dit is nog niet gelukt. De toeristenindustrie in de buurt van het meer is in ieder geval blij met het monster van Loch Ness.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Glasgow
Glasgow is de grootste stad van Schotland en behoort tot de drie grootste steden van Groot-BrittanniŽ. Het is tevens de belangrijkste handelsstad van Schotland. Glasgow is een vrij jonge stad die met name de laatste tweehonderd jaar erg gegroeid is. Hierdoor zijn er maar weinig oude gebouwen in het centrum van de stad te vinden. de Glasgow Cathedral is hierop een uitzondering. Deze prachtige gotische kerk stamt uit de dertiende eeuw. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het Clyde Auditorium ook wel de "Armadillo" genoemd, de Glasgow Botanic Gardens en de Universiteit van Glasgow. Het is de enige stad in Schotland met een metronetwerk.
www.top10bezienswaardigheden.nl/schotland/glasgow.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Isle of Skye
Het eiland Skye of An t-Eilean Sgitheanach zoals de Schotten het noemen is het grootste en meest noordelijk gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland wordt verbonden met het Schotse vaste land door de Skye Bridge. De belangrijkste plaatsen op de het eiland Skye zijn Portree, Sconser, Broadford en Uig. Naast het plaatsje Portree is het Dunvegan Castle de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Dit prachtige Victoriaanse kasteel is de hoofdzetel van de clan Macleod. The Isle of Skye staat verder nog bekend om zijn schitterende berglandschappenen zijn prachtige kusten.
www.mooistedorpjes.nl/landen/schotland/highland/portree/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Ben Nevis
De Ben Nevis is onderdeel van het Grampain gebergte en is met zijn 1344 meter het hoogste punt van het Verenigd Koninkrijk. Het plaatsje Fort William ligt aan de voet van de berg en is dan ook gelijk de populairste uitvalsbasis voor toeristen die deze berg willen bezoeken. De wandeling naar de top is erg populair bij toeristen en wordt ieder jaar door meer dan 100.000 mensen gemaakt. Op de top van de Ben Nevis ligt er altijd sneeuw. Wie een uitdagendere route wil om de Ben Nevis te beklimmen kan de ijsklimroute naar boven nemen. Deze route is niet altijd geopend. De Ben Nevis is tevens erg populair bij mountainbikers die vanaf de berg Downhillen. De top van de Ben Nevis is bijna het gehele jaar gehuld in wolken.
www.bijzondereplaatsen.nl/schotland/ben-nevis.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 The Jacobite train
De Jacobite train is een oude stoomtrein die rijdt op de West Highlandline tussen de plaatsen Mallaig en Fort William. Deze schitterende treinreis behoort tot de mooiste treinreizen ter wereld. Deze stoomtrein is voornamelijk bedoelt voor de toeristen. In de zomerperiode rijdt deze trein tweemaal daags en de andere maanden van het jaar slechts eenmaal. De Jacobite train is wereldberoemd geworden door zijn optreden in de verschillende Harry Potter films als de Hogwarts expres of in het Nederlands de Zweinsteinexpres. Enkele bezienswaardigheden langs de route zijn Loch Eil, het Glenfinnan Viaduct en het plaatsje Arisaig.
www.bijzondereplaatsen.nl/schotland/westhighlandline.htm
   
bezienswaardigheid nummer 7 Aberdeen
Aberdeen is een grote stad in het noordoosten van Schotland in het raadsgebied Aberdeen. In de stad zijn twee grote universiteiten te vinden. de stad heeft dan ook de bijnaam de "Universiteitsstad van het noorden". De stad is een belangrijke verkeersader in Schotland. de stad is namelijk vanuit alle delen van Schotland vrij gemakkelijk te bereiken met de trein, de auto of het vliegtuig. Vanuit Aberdeen kun je dan met een boot verder reizen naar bijvoorbeeld de Orkney-eilanden of de Shetlandeilanden. De Luchthaven van Aberdeen is ťťn van de drukste helikopterhavens ter wereld. Dit komt met neme door de vele olieplatforms die er hier in de Noordzee liggen.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Whisky
Whisky is zonder twijfel het bekendste exportproduct van Schotland. De schotten staan bekend om hun zogenaamde peated whisky. De typische peated smaak aan de whisky krijg je door turf toe te voegen aan het vuur waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd. Niet alle Schotse whisky's hebben deze typische rooksmaak. Het zijn voornamelijk de Islay whisky's die deze rooksmaak hebben. Naast de Islay zijn er nog vijf andere whiskyproductiegebieden in Schotland Highland, Lowland, Speyside, Island en Campeltown. Deze gebieden maken allemaal hun eigen unieke malt whisky's maar er komen natuurlijk ook goede blends vandaan.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Eilean Donan Castle
Donan Castle is van oorsprong een dertiende-eeuws kasteel dat gebouwd werd als bescherming tegen de Vikingen. Het kasteel heeft mede door zijn unieke ligging lang stand kunnen houden tegen de verschillende tegenstanders van de Schotten maar werd in de achttiende eeuw opgeblazen door de Engelsen. In het begin van de twintigste eeuw werd de ruÔne verkocht en weer geheel in oude stijl herbouwd. Het kasteel doet tegenwoordig dienst als musea en kan tegen een vergoeding bezocht worden. Eilean Dolan is verbonden met het vaste land door middel van een stenen brug.
www.bijzondereplaatsen.nl/schotland/eilean-donan-castle.htm
   
bezienswaardigheid nummer 10 National Galleries of Scotland
De National Galleries of Schotland is een samenwerking verband tussen vijf verschillende musea en galeries in Edinburgh. De National Gallery of Scotland, de Royal Scottish Academy, de Dean Gallery, de Scottish National Gallery of Modern Art en de Scottish National Portrait Gallery maken allemaal deel uit van de National Galleries of Scotland. De vijf verschillende musea zijn gehuisvest in drie verschillende panden in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Tot de collectie van de verschillende musea boren de grootste namen uit de wereldwijde kunstgeschiedenis.
   
  Meer informatie over Schotland:

Schotland voor beginners
Schotland informatie

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies